Om oss


 är ett designmärke grundat 2018 av konstnären Miriam Aschan.

”Jag skapade mitt märke då jag känner mig trygg i min roll som konstnär och vill fokusera på att få ut mitt uttryck genom produkter”, berättar Miriam. ”Jag fascinerasav Josef Frank som skapade mönster som håller för evigt. Min dröm är att göra något liknande. Som konstnär har jag handens kunskap med mig — och min fantasi och min bildvärld. Jag vill med mina mönster och motiv skapa harmoni och balans men också gåtfullhet — något som utmanar ögat och fantasin.” 

 

Miriam Aschan är uppväxt i ett konstnärshem där konsten och det egna skapandet alltid haft en central plats. Genom åren har Miriam ställt ut sin konst främst i Stockholm och Småland. Hennes grafik har varit representerad av Galleri Andersson Sandström i Stockholm/Umeå.

 

Efter sitt examensarbete Talking to Frank på Konstfack, där Miriam studerade Josef Franks mönsterrapporter, växte ett samarbete fram med de kända Frank-experna Kristina Wängberg-Eriksson och hennes man Jan, författare till böckerna Peppis Floraoch Josef Frank livsträd i krigens skugga. Det kreativa utbytet med paret Wängberg-Eriksson blev startpunkten för märket Miriam.

Tillsammans med paret skapade Miriam mönstret Då livet sjunger— enfri tolkning av ett litet japanskt träsnitt av en fågel som paret Wängberg-Eriksson har hemma på väggen. Inspiration hämtade Miriam från Frank men också från sina förebilder inom den moderna konsten, inte minst Matisse och Picasso, dessa två modernismens pionjärer som hon är uppväxt med.

 ”Mönstret är en hyllning till livet”, säger Miriam Aschan.

 Den blomstertid nu kommer är en variation på samma tema — en visuell lovsång till den svenska naturen. Det andra huvudmönstret i premiärkollektionen från Miriam är Urstark, ett papperscollage inspirerat av Kai Nielsens berömda skulptur Vandmoderen (Vattenmodern) på konstmuseet Glyptoteket i Köpenhamn.

 ”Urstark handlar om att stå upp för det man tror på och känna sitt urstarka jag”, säger Miriam. ”Som jag ser det föds vi alla med en urkraft och en kompass som finns djupt inne i oss. Konsten är att följa den kompassen genom livet.”

 

Miriams mönsterlandskap kännetecknas av ett samtidigt drömskt som kraftfullt formspråk och en kontrastrik kolorit. Samtliga produkter i kollektionen, från start brickor, skärbrädor och coasters, är tillverkade i högsta kvalitet i Sverige av hållbart FSC-märkt nordiskt trä. Posters och andra pappersprodukter, tillverkade i Sverige av svensktillverkat papper, kommer till butiken under våren 2019.

 

Fotnot:

 *KristinaWängberg-Erikssonär filosofie licentiat och sedan 1985 knuten till Svenskt Tenn för forskning om Josef Frank och hans samarbete med Estrid Ericson. Tillsammans med sin man Jan är hon författare till böckerna Josef Frank livsträd i krigens skugga (1994), Peppis flora (1998)och Josef Frank Möbelformgivare(2014).